Новини

Какво трябва да знаем за електронните цигари

Електронните цигари са познати под множество различни наименования и марки. До януари 2020г. в света има повече от 460 марки електронни цигари. Поради това понякога хората трудно разбират какво всъщност представляват тези устройства. Тук ще обърнем внимание на някои от най-често срещаните въпроси свързани с електронните цигари, които вълнуват хората.

Какво представляват електронните цигари?

Електронните цигари са известни под много и различни имена, включително електронни пури, електронни системи за доставяне на никотин (ENDS), алтернативни системи за доставяне на никотин (ANDS), електронни наргилета, модове, vape pens, под системи, squonk модове и изпарители или атомайзери. Една от най-разпознаваемите и популярни марки за електронни цигари е JUUL.

Електронните цигари се предлагат в най-различни форми и размери. Те могат да изглеждат като цигари, пури, химикалки, USB флаш устройства и т.н.

Обикновено електронната цигара се състои от батерия, която захранва устройството, нагревател, който загрява вейп течността превръщайки я в аерозол (понякога наричан „пара“), патрон или резервоар, в който се съдържа никотиновата течност и мундщук или отвор, използван за вдишване на аерозола.

 Електронните цигари не съдържат тютюн, но много от тях съдържат никотин, който се извлича от тютюна. Поради това много правителствени агенции за контрол върху храните ги класифицират като „тютюневи изделия“

Какво е Вейпинг или Vaping?

Употребата на електронни цигари често пъти се нарича „вейпинг“. Термина „vaping“ произлиза от английски език и означава вдишване на пара. В действителност с електронните цигари се отделя аерозол (много фини малки частици), който е различен от водните изпарения.

Какво е JUUL или JUULing?

JUUL е популярна американска марка за електронни цигари и консумативите за тях (пълнители с течност за пушене). А термина “JUULing” се свързва с употребата на тази марка.

Как работят електронните цигари?

Електронните цигари нагряват течност за изпаряване, за да я превърнат в аерозол, който да бъде вдишан от потребителя при нейната употреба.

Електронните цигари съдържат ли никотин?

Никотинова течност за електронни цигари - употребаВейп течността или течността за електронните цигари може да съдържа никотин, но може и да не съдържа. Това е индивидуален избор на всеки потребител. В повечето случай потребителите на електронни цигари са настоящи или бивши пушачи, които са развили никотинова зависимост. Затова тези потребители използват течности за електронни цигари съдържащи никотин, за да могат да си набавят необходимото им количество. Нивата на никотин могат да варират спрямо нуждите на всеки потребител.

Какво съдържат аерозолните пари отделяни при употребата на електронните цигари?

Освен вече споменатият никотин в аерозолните пари отделяни при употребата на електронните цигари, обикновено се съдържат пропилен гликол и растителен глицерин. Това са вещества, използвани за производството на сценична или театрална мъгла.

Какви могат да бъдат последиците върху здравето на човек от употребата на ел. цигари?

Все още липсват категорични доказателства за последиците върху здравето от употребата на електронните цигари. Тъй като технологията е все още нова и липсват достатъчно данни за дългосрочните последици върху здравето на човека от употребата на е-цигари.

Употребата на електронни цигари причинява ли рак?

Учените по цял свят все още изследват и изучават как електронните цигари влияят на здравето при продължителната им употреба. Важно е да се отбележи, че аерозолната „пара“ от електронната цигара съдържа някои химикали, причиняващи рак, макар и в значително по-ниски количества, отколкото в цигарения дим.

Могат ли електронните цигари да експлодират?

До момента има няколко потвърдени случая на експлодирали е-цигари, причинили сериозни наранявания. Обикновено експлозиите са причинени от повредени или дефектни батерии.

Може ли да бъде вредно пасивното вдишване на аерозоли от електронни цигари?

Въпреки, че електронните цигари не отделят дим както тютюневите цигари, те също излагат околните на пасивно вдишване на аерозолите, които се отделят при тяхната консумация. Пасивното вдишване на аерозола не би могло да причини негативно влияние върху организма, освен в случаите, когато пасивния консуматор е алергичен или има непоносимост към някое от веществата съдържащи се в течностите за ел. цигари. Учените все още изучават последиците за здравето от излагането на аерозола от електронните цигари, но категорични отговори по този въпрос все още липсват.

А, ето и какво е мнението по въпроса на директора на Public Health England, Росана О‘конър. “Независимият преглед на доказателствата установява (PHE 2018 Independent evidence review), че досега не са установени рискове за здравето от пасивното вдишване на пари от електронни цигари“

Могат ли електронните цигари да помогнат на хората да се откажат от тютюнопушенето?

Редица психолози и специалисти от цял свят приемат, че електронните цигари и други вейпинг устройства са добър подход за отказване на тютюнопушенето. Това е така поради няколко причини. Основната от които е, че ел. цигари могат да бъдат далеч по-добра алтернатива за вредният навик от тютюнопушенето, като намаляват риска за здравето на човека с повече от 95%. При тези устройства потребителят може да не изпитва никотинов глад, като потребява течности с концентрация на никотин в нужните му нива. От тази стъпка консуматора на ел. цигари може да премине към постепенно намаляване на никотиновите нива в течностите, които потребява, така че да не усеща никотинов глад. По този начин при необходимото желание от страна на потребителят би могъл напълно да се откаже от приема на никотин и да спре да пуши.

По-малко вредни ли са електронните цигари от тютюнопушенето?

Употребата на електронни цигари е по-малко вредна за здравето от конвенционалното тютюнопушене, но не и напълно безвредна. Обикновените тютюневи цигари съдържат повече от 7000 химикали, много от които са токсични и вредни за здравето. Съдържанието на химични вещества в течностите за ел. цигари се свеждат до няколко основни: пропилен гликол, растителен глицерин и някои овкусители. По-голямата част от вещества, които се срещат във вейп течностите са от хранително вкусовата промишленост, т.е. са вещества ежедневно консумирани от нас с не доказано или минимално негативно влияние върху здравето.

Колко струва пушенето на електронни цигари?

Електронните цигари за еднократна употреба струват между 2 и 20 лв. и нагоре.

Презареждащите се стартови комплекти със сменяеми пълнители могат да струват от 25 до 150 лв. и нагоре. Тук обаче инвестицията в електронното устройство е еднократна, а пълнителите към него са консуматив. Пълнителите се закупуват, защото при определен период на употреба нагревателят им се изчерпва и тогава се налага той да бъде сменен. Цената на подобен пълнител е между 5 и 10 лв. Потребителите на този тип устройства ще отделят между 50 и 80 лв. на месец за вейп течност и пълнители. Което от своя страна е значително по-изгодно от тютюнопушенето, където за същата консумация потребителят ще отдели между 140 и 180 лв., като напълно изключваме безспорно доказаните ползи за здравето от употребата на електронната цигара вместо тютюневите.

Related Posts

One thought on “Какво трябва да знаем за електронните цигари

  1. Калина каза:

    Много добър и полезен материал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *