Новини

Какво представляват течностите за електронни цигари или вейп течности

vape technosti

Какво е вейп течност?

Като начало трябва да отбележим, че течностите за електронни цигари и вейп течностите се отнасят за едно и също нещо. Това са просто различни наименования на едно и също нещо. Вейп течността представлява течност, която се зарежда във изпаряващото устройство, което я превръща в аерозол или т.нар. пара. На пазара могат да бъдат открити различни по вид и качество вейп течности за електронни цигари. Различните видове вейп устройства изискват и различен вид течност. Това е така заради различната функционалност на електронните устройства и техният модел на работа. Някои устройства ( от типа MTL устройства) изпиват трудност при работа с течности с по-висок вискозитет (по-високо съдържание на растителен глицерин – VG).

Тук ще разгледаме подробно същността и значението на качествените течности за електронни цигари.

Вейп индустрията измина дълъг път за кратко време. В началото течността за електронните цигари, се съдържаше в контейнери или касети за еднократна употреба. С появата на вейп модовете и вейп танковете за течност, вейп индустрията премина от фазата на зараждаща се култура и в пазарно позициониране. В момента в САЩ се произвеждат повече от 100 марки течности за ел. цигари. Изключително важно е производителите на вейп течности да гарантират на своите клиенти високо качество и спазване на всички правила за качество при производството. Само по-този начин потребителите биха могли да бъдат сигурни, че потребяват качествени и безвредни за здравето продукти.

Рискове от самоделните течности

Тъжен факт обаче е, че много течности за ел. цигари са с ниско качество поради факта, че се произвеждат в държави с ниски или липсващи правила за контрол при производството. Не липсват случай, когато подобен тип течности с неизяснен произход и съмнително качество се оказват и вредни за здравето. За съжаление, често пъти в тази категория влизат и самоделните течности за електронни цигари, които различни ентусиасти влизайки в ролята на лабораторни учени се опитват да сътворят „шедьовър“, който да им донесе мечтания вкус и удоволствие. Но в повечето случай резултата е незадоволителен и със съмнително качество, подлагайки на риск живота и здравето на потребителя. Поради тази причина най-добре би било потребителите на вейп течности да се доверяват на доказани производители, който спазват високи правила за качество и контрол при производството на своите продукти.

Какво представлява течността за електронни цигари?

електронна цигара с вейп течностКакво е течност за електронна цигара? От какво се състои вейп течността? Основните съставки във всяка течност за ел. цигари са пропилен гликол и растителен глицерин. Останалите съставки са никотин и овкусители. Никотина и овкусителите представляват около 8% до 10% от общия състав на течността. Останалата част от нея е именно пропилен гликола PG и растителния глицерин VG.

 • Растителен глицерин VG
 • Пропилен гликол PG
 • Никотин
 • Овкусители

Всички от посочените по-горе съставки с изключение на никотина са вещества широко използвани в хранително-вкусовата промишленост. За разлика от тези вещества никотина в течностите за ел. цигари е фармацевтичен клас, който се извлича от тютюневите растения. Именно поради тази причина и правителствените служби за контрол определят вейп течностите със съдържание на никотин като тютюневи продукти.

Нека разгледаме по-отблизо съставките на течностите.

Съставки използвани в течностите за електронни цигари

съставки на вейп течности за ел. цигариВсеки път когато чуете наименованията на съставките на вейп течностите с техните научни наименования: пропилен гликол, растителен глицерин, никотин и овкусители ви звучат някак странно. Например, знаете ли, че в момента може да пиете дихидрогенов моноксид? Е, това звучи странно, нали? В интерес на истината, това е просто вода. Така че, когато чуете за съставките в течностите за електронни цигари, може да си помислите какво въобще е това? Затова нека поговорим повече по-долу.

Пропилен Гликол PG

Пропилен гликол, наричан PG сред вейп общността, е органично вещество, което хората ползват повече от век. PG се намира в множество продукти, които потребяваме ежедневно като: паста за зъби, шампоан, лекарства и т.н. Поглъщането на пропилен гликол се счита за безопасно за хората. Изпарената форма на пропилен гликол наподобява дима от цигарите, но всъщност това е пара образувана от много фин аерозол. На същият принцип работят и театралните генератори на мъгла и дим, използвани при представления, концерти и т.н. Сценичните работници са изложени ежедневно на аерозолите от пропилен гликол и са определяни от Center for Disease Control and Prevention, като без рискови за здравето на хората. PG обаче абсорбира вода. Това означава, че има дехидратиращ ефект. В резултат на това някои PG течности могат да бъдат тежки.

В началото вейп течностите са били с 90% концентрация на PG. Много пушачи откриват, че течностите са с прекалено количество PG. Тъй като осезаемо усещали дехидратиращият ефект, който компенсирали с приема на повече течност.

Днес PG все още се използва във вейп течностите. Но не в количествата, които са били използвани преди. Повечето течности за електронни цигари на пазара в момента съдържат около 50% PG. Някои от тях могат да достигнат съотношение от 70%, но в голямата си част повечето течности са балансирани с растителен глицерин или VG.

Растителен глицерин VG

растителен глицерин VGРастителният глицерин или VG е гъсто вещество с висок вискозитет, което се извлича от палмовите растения. Има и други източници за снабдяване с растителен глицерин, но палмовото растение е основният източник, използван от компаниите производителки на течности за електронни цигари.

Растителният глицерин, наричан още VG, се използва в производството на храни, козметика, медицински препарати и др. VG също може да се използва и като подсладител, тъй като има сладък вкус. Също така VG е и консервант, който се използва в много различни видове храни. Ще го намерите в повечето лосиони и козметика. Растителния глицерин се счита за безопасен за консумация от човека.

В днешно време повечето течности за електронни цигари на пазара съдържат 50% VG.

Но, какво прави VG толкова добра съставка за вейп течностите?

Най-просто казано е, че спомага за образуването на повече пара. В допълнение на това, парата от VG е по-нежна и пухкава в сравнение с PG. Въпреки това, дори течностите с максимално количество VG все още съдържат известно количество PG, необходимо за пренасяне на вкусовите качества и аромати на течността. Това е единствената слабост на VG, че не е достатъчно добър преносител на овкусителите и ароматите на вейп течността. Но за сметка на това облаците пари от VG са невероятно сполучливи и ефектни.

Овкусителите в течностите за електронни цигари

Овкусителите и ароматите, използвани във течностите за ел. цигари са с хранителен клас. Но не всички аромати и овкусители използвани в хранително-вкусовата промишленост са подходящи за употреба във вейп течностите. Например някои съставки може да не са подходящи за изпаряване. Ето защо е много важно да купувате течности от компании с лицензирани лаборатории за научно-изследователска и развойна дейност, където се тества и изучава действието на различните съставки при изпаряване. Единствено и само професионалните компании специализирани в производството на качествени течности за електронни цигари биха могли да гарантират необходимото качество, за безопасен прием, без рискове за здравето на потребителя.

Никотин в течностите за електронни цигари

видове никотин за електронни цигариНикотина използван в течностите за електронни цигари е фармацевтичен клас и се извлича от тютюневите растения. Никотина се счита за пристрастяващо вещество. Вейп течностите съдържащи никотин се използват единствено и само от хора навършили пълнолетие (+18).

В последно време на пазара се появи нов вид никотин, а именно никотиновите соли. Те също се извличат от тютюневите растения, но за разлика от чистия никотин, който се извлича от тютюневите листа, солите се извличат от стъблата на тютюневите растения. Предимството на никотиновите соли е, че можете да приемате по-високо съдържание на никотин, без да изпитвате грубост или дразнене в гърлото. Никотиновите соли са по-гладки при употреба за разлика от чистия никотин, т.е. имат по-малко дразнещо въздействие от фармацевтичния никотин при изпаряване. Ето защо и никотиновите соли все по-често се предпочитат от потребителите.

Бележка: Има данни, че някои компании производители на вейп течности получават никотина си от страни с ниски стандарти на качество при обработката и извличането му. Евтиният, внесен никотин може да не отговаря на стандартите на американските или европейските фармацевтични компании, което може да постави на риск здравето на хората, които го консумират.

Още веднъж ще напомним, че производството на течности за електронни цигари не е хоби. Необходимо е професионално лабораторно оборудване и квалифициран персонал. Само в тези условия би могло да се гарантира необходимото качество за безопасна консумация.

Нивото на никотин в различните видове течности

Нивото на никотин в течностите за електронни цигари варира спрямо типа на вейп устройството и течността използвана за него. Например, когато използвате вейп устройство с атомайзер над 1.0-Ома, трябва да използвате течност с поне 50% съдържание на PG.

И обратното за вейп устройства с атомайзер под 1,0-ома, трябва да се използва течност с поне 70% VG. Или така популярните напоследък VG течности. Повечето от тези течности са със съдържание около 80% VG. Никотина във VG течностите обикновено не надвишава 6 мг. Докато PG течностите имат никотинови нива, вариращи от 0мг до 50мг.

Вейп устройства, електронни цигари или вейп модове с атомайзери с 1,0-ома се наричат MTL. Вейпове MTL означава, че вдишването на аерозола от устройството е от устата към белия дроб. По същият начин е и при употребата на обикновените цигари.

Вейп устройствата с атомайзер под 1,0-ома се наричат DL.  Вейп DL означава, че вдишваната пара отива директно от устройството в белите дробове. Основната разлика между MTL и DL е, че DL вейп устройствата генерират много повече пара, за разлика от MTL устройствата.

Подходящи никотинови нива за вейпинг или изпаряване

Избора за подходящи никотинови нива в течностите за изпаряване зависи от индивидуалните потребности на всеки потребител. Обикновено настоящите или бивши тютюнопушачи преминали на електронни цигари са наясно с никотиновите нива, от които имат нужда. Например, тежък пушач вероятно ще изисква по-високи никотинови нива в течността. По-долу са изброени най-често срещаните никотинови нива във вейп течностите.

PG and 50/50 вейп течност

 • 0 мг
 • 6 мг
 • 12 мг
 • 18 мг
 • 24 мг

VG вейп течности

 • 0 мг
 • 3 мг
 • 6 мг

Никотинови соли за вейп течности

 • 5 мг
 • 10 мг
 • 20 мг
 • 25 мг
 • 35 мг
 • 50 мг

Никотинови соли

никотинови соли

Никотиновите соли промениха из основи вейп течностите със съдържание на никотин. Никотиновите соли обикновено са със съдържание на никотин от 10 мг. до 50 мг., 10 или 20 мг е нивото, което се препоръчва на пушачите.

Двете основни съставки във вейп течностите за образуване на повече пара при изпаряване са:

PG – Пропилен гликол е най-често срещания
VG – растителен глицерин

Голяма част от вейп течностите на пазара в момента са с преобладаващо количество PG. Пропилен гликола обикновено спомага за образуването на по-сладки сокове и по-малко пара. Растителният глицерин VG образува повече пара и осигурява по-малко сладникавост. Течностите се предлагат и в различни нива на никотин, вариращи от нула до 2,4%. Нивото на никотин обикновено се посочва в милиграми на милилитър, но може да се преобразува в приблизителен процент, като се постави десетична запетая между цифрите. Например, нивата на никотин от 24 мг. ще бъде приблизително 2,4% съдържание на никотин.

Ако имате въпроси не се колебайте да се свържете с нас!

Related Posts

3 thoughts on “Какво представляват течностите за електронни цигари или вейп течности

 1. Simeon каза:

  Случайно попаднах на тази статия и едва сега, след като я прочетох разбрах каква е разликата между никотина и никотиновите соли. Когато съм пазарувал в разни „вайп шопове“, винаги са ми отговаряли; – Ами едните струват, толкова а др. толко! И винаги съм изпитвал съмнение към този отговор.
  Определено материала ми хареса и със сигурност ще посетя на място магазина на vaperoom.eu !

  1. Mi-TaKa каза:

   Operedeleno edin ot naj-dobre napisanite materiali po temata. Evalata i uspeh !

 2. Icaka каза:

  Много полезна и интересна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *