Новини

COVID-19 vs VAPE: Може ли издишаните пари да предават вируса?

Могат ли потребителите на електронни цигари при издишането на пари да пренесат микроскопични патогенни във въздуха и да заразят, чрез това други хора?

Експертите от Public Health England (PHE) посочиха, че понастоящем няма доказателства, които да сочат, че коронавирусът може да бъде предаден чрез вдишване на пари издишани от друг човек.

„Независимият преглед на доказателствата установява (PHE 2018 Independent evidence review), че досега не са установени рискове за здравето от пасивното вдишване на пари от електрони устройства / vape“, заяви директорът на PHE – Росана О‘конър.

Могат ли потребителите на електрони цигари при издишането на пари да пренесат микроскопични патогенни във въздуха и да заразят, чрез това други хора? – запитана от изданието Evening Standard – Великобритания, директора на Public Health England (PHE) Роксана О‘конър отговаря така:

На същия въпрос отговаря и професора по медицина от Калифорнийския университет в Сан Франциско, д-р Нил Беновиц запитан от Dailymail.

Нямаме данни, които да подкрепят теорията, че COVID-19 може да се разпространи чрез парите на електроните цигари. Аерозола от електронното устройство се изпарява много бързо, докато частиците, които се отделят при кашляне или кихане са големи частици, които се задържат във въздуха за сравнително дълъг период от време.“

Междувременно UKVIA, най-големият търговски орган, представляващ vape индустрията във Великобритания, призовава за прекратяване на публикуването на дезинформация относно вейпинга. В последния доклад на PHE “Vaping in England: 2020 Evidence Update Summary”, подчертава, че „фалшивите страхове“ от електроните цигари пречат на много пушачи да се откажат от вредното конвенционално тютюнопушене и да преминат към вейпинг – нещо което самата PHE отдавна одобрява.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *