Новини

5 Ефекта, които можете да усетите при употребата на електронни цигари

Знаете ли, че електронните цигари също биха могли да причинят, някой от неприятните усещанията, който се наблюдават и при обикновеното тютюнопушене. Това е така, не защото електроните цигари са също толкова вредни, колкото обикновените. Но заради грешките, които допускат потребителите им при употреба. А, те в повечето случаи са свързани с незнанието на някои основни параметри, които трябва да се съблюдават и регулират при употребата.

Медицинските изследвания и официалните проучвания за установяване на негативни странични ефекти от употребата на електронните цигари са все още оскъдни и непълни. Затова тук ще споменем 5 от основните ефекта, които ще усетите при употребата на електронни цигари за първи път.

Сухота в гърлото

Един от най-често срещаните странични ефекта при употребата на вейп устройства е именно сухотата в гърлото. Тя е свързана с основните съставки на вейп течностите, а именно: PG и VG  (пропилен гликол и растителен глицерин). На пръв поглед причините за това изглеждат нелогични. Пропилен гликола и растителният глицерин са овлажнители, и се използват в течностите за задържане на влажността, но същевременно те са и хигроскопични, тоест абсорбират вода.

Ако усещате сухота в гърлото при употребата на електронни цигари, най-практичното решение е да вземете нещо за пиене, като сок, вода или любимото ви питие. Това е един от най- лесните начини да върнете влажността в устата си. Ако усещате сухота в гърлото постоянно може да се консултирате с вашия лекар. Хроничната сухота в устата може да бъде симптом на дехидратация и е възможно да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.

Болки в гърлото

Възпаленото гърло или сърбежът в него, могат да бъдат причинени от няколко компонента съдържащи се във вейп течностите като: никотина, пропилен гликола или овкусителите. Често пъти тези реакции на организма се дължат на алергични реакции. Това може да бъде причинено и от нагревателните намотки, използвани в електронната цигара. Някои от тях са направени от никел и често потребителите установяват, че са алергични към никела. Освен това в интернет може да бъдат открити няколко доклада сочещи за връзка между високото съдържание никотин и ангината и особено, когато се използват високи нива на пропилен гликол (над 50%).

Ако смятате, че болките в гърлото при вас са свързани с вейп течността може да направите следните неща:

  • Опитайте течности с по-висок процент на VG – растителния глицерин
  • Изберете нов вкус за вашата вейп течност
  • Намалете количеството на никотин в течността

Ако обаче, проблемът не е във вейп течността или никотина, то най-вероятно проблема се крие в намотката на нагревателя и по специално в материала, от който е направена.  В такъв момент трябва да проверите спецификацията на намотката и да видите дали е посочено наличието на никелово съдържание или хром (често наричан Ni80). Ако липсва информация за метала на спиралата или е посочено Ni80, заменете я със нагревател от неръждаема стомана. Ако това не помогне за облекчаване на възпаленото гърло потърсете консултация с лекар.

Кашлица

Проблемите с кашлицата по време на вейпинг често възникват при начинаещите вейпъри. Това се случва дори когато те са бивши или настоящи пушачи. Най- просто казано, кашлицата е резултат от неправилната настройка на вейпа или неправилно дозирана течност. Когато потребителят не е избрал подходящата мощност на устройството или концентрация на никотин в течността, често се появява този страничен ефект. За да разрешите този проблем най- бързо и точно е добре да се свържете с магазина за електронни цигари, от където сте си закупили устройството и течността.

Главоболие

Ако наскоро сте се отказали от тютюнопушенето и сте преминали на вейп, може да се появи главоболие. Това може да се случи поради факта, че организмът ви не получава алкалоид, към който е привързан.

Но някой от вас ще кажат, че нали вейп течностите съдържат никотин. Защо докато изпарявам ще имам недостиг на никотин?

Да, прави сте! Вейп течностите съдържат никотин и той е алкалоид. Но никотинът не е единственият алкалоид, който се съдържа в цигарения дим. А добре знаем, че алкалоидите имат физиологичен ефект върху потребителя и отказът от нормалната им употреба може да причини главоболие.

Замайване

Подобно на замайването при употребата на цигари за първи път и при вейпинга някой потребители могат да усетят същото чувство. Както и при конвенционалното тютюнопушене като правило, то ще спре да се появява, колкото повече пушите.

Чувството на замайване не е от вейпинга, а най-вероятно от никотина – особено от течностите с високо съдържание на никотин. Първото нещо, което можете да направите, когато усещате замайване по време на вейпинг, е да намалите никотиновото съдържание в течността.

Ако пък решите да приемате високи нива на никотин в течностите си с идеята да намалите килограмите си. То по-добре не го правете, защото няма категорични доказателства за този ефект. Въпреки, че никотинът е стимулант, също както и кофеина, не разчитайте че ще постигнете желаното тегло. Той няма да свърши трудната работа от престоя ви във фитнеса. Но за сметка на това може да повлияете негативно на периферната си нервна система.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *