Новини

Всичко за вейпинга

Какво е вейпинг

Етимологията на така популярната напоследък дума „вейпинг“ произлиза от английския глагол “vaping”, което буквално преведено означава „вдишване и издишване на аерозолни изпарения“. Тези изпарения се генерират при употребата на електронни цигари или вейп устройства. Вейпинга е съвременна алтернатива на конвенционалното тютюнопушене, която е с доказано намалено вредно въздействие върху здравето на човека.

Дори в началото на 2020 година излезе доклад на Public Health Englаnd “Vaping in England:2020”, в което организацията насърчава и одобрява пушачите да преминат към по-безвредната алтернатива, а именно електронните цигари.

Защо се нарича вейпинг, а не пушене?

Пушенето е специфично действие свързано с вдишването на дима от изгарянето на някаква субстанция, най-често това е тютюна. Обикновената тютюнева цигара гори при температура около 800 ° C, докато във вътрешността й е около 65° C.  Голяма част от вредните вещества установени в цигареният дим, се образуват от термичния разпад на тютюна при неговото горене. Същевременно това води и до окисляване на голям брой от съединенията в дима, което го прави и токсичен. Основните вещества, които се съдържат в цигарения дим са: бензол, метанол, азотен оксид, никотин, въглероден оксид и въглероден диоксид. Употребата на тютюневи изделия е една от основните причини за смъртността от редица болести като:

  • Сърдечно съдови заболявания
  • Белодробни заболявания
  • Рак на белия дроб

Според СЗО тютюнопушенето е отговорно за смъртта на всеки един от 10 възрастни по света.

Терминът „вейпинг“ се използва, поради факта, че електроните цигари не генерират дим, а аерозол, често пъти погрешно смятан за водна пара, който всъщност се състои от фини частици от химичните елементи съставляващи вейп течността. Тя преминава в аерозолна форма след нагряването й. Обикновено PG (съдържа пропилен гликол) или VG (растителен глицерин) с никотин, ароматизатори и други помощни вещества, но не и тютюн. Именно и за това електронната цигара и нейните разновидности се наричат бездимни цигари.

Каква е разликата между електронна цигара и вейп?

Практически разлика между вейп и електронна цигара не съществува. Затова и често пъти се използват като синоними. И с двата термина се назовава преносимо устройство, захранвано с батерия, за вдишване и издишване на аерозол. Но често пъти с понятието вейп се цели да се обхванат всички видове електрони устройства работещи на принципа на отделяне на аерозолни изпарения при нагрява (но не е задължително те да съдържат никотин) и последващото им вдишване и издишване, независимо от техния размер, форма и дизайн. Докато с понятието електронна цигара се цели асоциация с познатата форма на тютюнопушене свързана с нуждата от никотин и вида на устройството, което в повечето случай е малко и практично, а често пъти и с цилиндрична форма наподобяващо цигара.

Условно казано, би могло да се заключи, че с термина електронна цигара е съпроводено първоначалното навлизане на този тип устройства на пазар след 2000г. Като заместител на един от най-масовите и вредни навици свързан с никотиновата зависимост, електронната цигара не е трябвало да бъде много по различна като начин на употреба от своя субститут, но с малката разлика да ограничава и да води до намаляване на никотиновите нива. Именно и затова първоначалните модели са се стремили да наподобяват цигара.

Вейп компоненти

Бурното развитие на вейп индустрията води до въвеждането на нови продукти непрекъснато. Всеки ден се разработват нови продукти с допълнителни функционалности или подобрения в дизайна.

Ранните устройства от така наречената „първа генерация“, често включваха малка лед светлина на върха на цигарата, която свети, когато потребителя всмуква от нея. Тези ранни системи не са били достатъчно ефективни при набавянето на никотин за пушачите. Този ефект се получава поради невъзможността на устройството да декомпозира на възможно най фини части аерозола, който само по този начин би могъл ефективно да пренесе никотина дълбоко в белите дробове.

Новата генерация устройства са много по-усъвършенствани от към възможности за разлика от своите ранни събратя. Те разполагат със сменяеми резервоари и акумулаторни батерии, които са в състояние да генерират далеч по фини аерозолни частици и с това да подобрят усвояването на никотина.

Картомайзер / пълнител

Картомайзерът навлиза на пазара през 2007г. Той представлява малък контейнер с отвори от двете си страни, където се помества никотиновата течност и нагревателят. Консумацията на един картомайзер (пълнител) в зависимост от производителя се равнява на около 20 – 40 конвенционални тютюневи цигари. Това би означавало, че един картомайзер се равнява на около 200 – 250 дръпки.

Атомайзер

Атомайзерът е устройство за равномерно подаване на течност към нагревателя, свързано с изпаряването. Състои се от нагревателен елемент (Coil) и фитил (памук), заобиколен от различни помощни структурни устройства. Нагревателният елемент може да бъде направен под формата на метална спирала, мрежа или плоча. Най-често използваните материали са: фехрал (кантал), нихром, неръждаема стомана, титан, никел. Като фитил се използва памук (памучна вата), сицилиев или бамбуков конец (не се практикува повече).  При моделите след 2011г. пълнителят за вейп течността и атомайзера са обединени в един общ компонент и той се нарича картомайзер.

Захранване (батерии)

Захранването на електронните цигари е от изключително важно значение за осигуряване на ефективни условия за изпаряване. Както и за безопасността от неговата употреба от потребителя. Често пъти захранващите системи се делят на вградени и такива със сменяеми батерии. Но основното разделяне е във възможността за управление на захранването – блокове с възможност за управление на захранването и блокове без възможност за управление на захранването.

Вградените захранващи системи се забелязват основно в по-слабите по мощност устройства, като например под системите. В тези устройства напрежението от батерията се подава директно към изпарителя, без възможности за контрол на поддавания ток. Тези устройства нямат ограничения за съпротивлението на намотките на изпарителя и не осигуряват защита срещу късо съединение или прегряване. Като във тях се използват предимно литиево-йонни акумулаторни батерии. Чрез тези системи се цели удобство при осигуряване на захранването, защото то не се различва значително от зареждането на смарт телефоните.

При вейп модовете със значително по-голям обем от функционални възможности на захранването е с блокове за управление на напрежението. Наличието на контролна платка осигурява на устройството редица защити срещу късо съединение, твърде ниско или високо съпротивление на изпарителя, неправилна полярност на батериите и т.н. Като същевременно позволяват изпълнението на следните функции:

  • Varrivolt / Varivatt (на английски VV / VW, променлив волт / променлив ват) – ви позволява ръчно или автоматично да променяте напрежението и / или мощността, подавани към изпарителя.
  • Термичен контрол (на английски TC, Температурен контрол) – ви позволява ръчно да записвате максималната температура на нагревателната намотка, предотвратявайки нейното прегряване. За да използвате термичното управление, е необходимо намотката да е с висок температурен коефициент на съпротивление, например неръждаема стомана, титан или никел (има висока устойчивост). Действието на термичния контрол се основава на промяна в съпротивлението на намотката, когато тя се нагрява, колкото повече са тези промени, толкова по-точно работи режимът на термичен контрол.
  • Индикации на параметрите – показва на специален екран количеството заряд, останалия капацитет на батерията, съпротивлението на спиралата, логото, броя на вдишванията и т.н.
  • Балансиране на заряда – позволява автоматично изравняване на заряда на батерията (само за определени модели)
  • USB зареждане – позволява ви да зареждате батерията от USB порт (само за определени модели)
  • Mechmod mode (анг. Байпас) – ви позволява да прилагате напрежение към намотката на изпарителя, заобикаляйки контролната платка (само за определени модели)
  • Режим на директно захранване (на английски passthrough) – ви позволява да използвате електронна цигара, докато зареждате чрез USB (само за определени модели).

Никотинова течност

Фаталната вреда от никотина е мит. Да, никотинът причинява зависимост, но вредите върху здравето са при предозиране или при наличие на индивидуални медицински противопоказания (бременност, заболяване на сърдечно-съдовата система и др.) Според учени от британския кралски колеж (Royal College of Physicians – една от най-известните институции с света, занимаващи се с изследвания за тютюнопушенето, тютюна и никотино съдържащите продукти), никотинът не е основната причина за фаталните заболявания, свързани с тютюнопушенето. Според проучването „Никотин без пушене. Намалява вредите върху здравето“. Той е пристрастяващ и в определена степен вреден за здравето, но не може да бъде причислен към основните вредители върху здравето. Основните фактори за негативните последици за здравето от тютюнопушенето са веществата отделяни в цигарения дим, за които беше споменато по горе.

Популярността на вейпинга нараства изключително много след 2006г. при навлизането им на масовия пазар, основно в САЩ и Европа. Вейп устройствата се разделят на няколко категории според начина има на функциониране.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *